Boyolali en Julie, een Indisch meisje eind 2017 of begin 2018

Boyolali en Julie, een Indisch meisje eind 2017 of  begin 2018

Julie, een Indisch meisje en het tweede boek Boyolali - op bezoek bij mijn voorouders

Februari 2017 - Er word regelmatig gevraagd hoe het met mijn onderzoek staat. Ofwel mijn zoektocht naar de achtergronden van mijn moeder Julie en mijn grootouders en overgrootouders die op Java leefden. Het boek over Julie, een Indisch meisje over de periode 1920 tot 2001 is praktisch klaar. Er is een reis naar Java gepland in augustus/september 2017 om de laatste puntje op de bekende i te zetten. 

Onderwijl had ik zoveel materiaal verzameld dat er zelfs een tweede boek over mijn grootouders en overgrootouders geschreven kan worden. Klik op de foto's dan worden ze fijn groot en leesbaar.
 
Mijn moeder en grootouders waren Indo-Europeanen. Indo's dus. Stamvader Michiel Döhnig kwam in 1728 met een VOC schip in Batavia aan. Er komt in Samarang Javaans bloed in de familie. De achternaam van Michiel werd vernederlandst naar Deuning en vanaf circa 1800 begint de naam Deuning op te duiken in de archieven. 
Over mijn overgrootvader Casper Frederik Deuning ben ik inmiddels veel te weten gekomen. Hij behoorde tot de weinige Indo's die een mooie carrière in de suikerindustrie kon maken. Vóór 1900 woonde het merendeel van de Indo-Europeanen onder vaak zeer armoedige omstandigheden in een kampong of kazerne.

Door zijn vriendschap met Johan Van Beeck, die dicht bij Casper woonde en over een periode van 50 jaar zijn gevoelens en belevenissen in notitieboeken scheef kan de voorgeschiedenis van Julie geschreven worden. Hun verhaal betreft de periode 1840 - 1922.

Om een idee te geven over omtrent de inhoud van beide boeken plaats ik twee concept introducties en de voorlopige boekomslag ontwerpen. In de komende maanden zal ik af en toe wat berichten plaatsen over met name de positie van de Indo-Europeanen en over het leven van de ‘gewone’ Javanen. Momenteel (2017) leven er in Nederland circa 1 miljoen Hollanders met Javaans DNA in hun bloed. Wat doet dat eigenlijk met iemand?  

 



Lihto -Franz Wilhelm Junghuhn omstreeks 1840

 
Frans Lebret omstreeks 1868